пʼятниця, 22 січня 2021 р.

"Соборність рідної землі-основа нації й держави"


Онлайн-екскурс


Живи, Україно, живи для краси, 
 Для сили, для правди, для волі!.. 
 Шуми, Україно, як рідні ліси, 
 Як вітер в широкому полі.
Нехай ніхто не половинить,
Твоїх земель не розтина,
Бо ти єдина, Україно,
Бо ти на всіх у нас одна.
Одна від Заходу й до Сходу
             Володарка земель і вод –
           Ніхто не ділить хай народу,
                                                                               Бо не поділиться народ.

        22 січня - День Соборності України, свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання УHP та ЗУНР, яке відбулося 1919 року на Софійській площі в Києві.
    22 січня 1919 року, на історичному майдані української столиці біля пам'ятника Б. Хмельницького відродилося Народне Віче. До всіх куточків української землі полинуло: «Віднині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Від нині народ український . визволений могутнім поривом власних сил, мaє змогу об’єднати дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну державу...».
Ця подія - перший крок, перша спроба об’єднати український народ в єдину державу. Сьогодні в нашій державі, згідно з Указом Президента, виданим у 1999 році, 22 січня проголошено Днем Соборності.
   
Васюта, І. К. Політична історія Західної України (1918-1939) / І. К. Васюта. - Львів : Каменяр, 2006. - 335 с.
У книзі висвітлюється політична історія Західної України міжвоєнного періоду (1918-1939 рр.). На широкому тлі динамічно змінюваної внутрішньо- і зовнішньополітичної ситуації розкривається весь спектр складного й неоднозначного українського суспільно-політичного руху в Західній Україні (Східній Галичині та Західній Волині), починаючи з національно-визвольної революції, в ході якої утворилася Західно-Українська Народна Республіка, і закінчуючи приєднанням краю до складу радянської України у передні 1939.
У І розділі висвітлюється історія відродження західноукраїнської державності 1918-1920 рр.. а саме: історичні витоки і шляхи реалізації державницької ідеї у західно-українському визвольному русі в роки Першої світової війни. Проголошення Західно-Української Народної Республіки і будівництво державного апарату демократичної влади у центрі й на місцях. Акт злуки ЗУНР і УНР (С. 36-38). Національна політика уряду. Ризький мир і доля західноукраїнських земель. Причини і уроки падіння західноукраїнської державності.               

         Гунчак, Т. Україна: перша половина XX століття : нариси політичної історії/Т.Гунчак.-К.: Либідь, 1993.-288 с.; іл.
   Книжка знаного в Україні американського історика Тараса Гунчака є своєрідною спробою висвітлити основні віхи державотворчих змагань українців протягом першої половини XX століття. - мабуть найдраматичнішого періоду політичної боротьби.
У передмові Тарас Гунчак пише: «Ця книжка є розширеним варіантом курсу лекцій, то я їх читав восени 1991 року в декількох навчальних закладів Києва. Головна мета як лекцій, так і нарисів. - наочно показати зрушення в українському суспільному житті, які віддзеркалювали динаміку передусім політичного розвитку української спільноти».
Видання доповнюють оригінальні тексти політичних документів, архівні фотоілюстрації.
  
    Реєнт, О. II. Україна між світовими війнами (1914-1939). Події. Люди. Документ ; нариси історії: навч. носіб. / О. П. Реєнт, І. А. Коляда. К.: Школа. 2004. 544 с.
       Цей навчальний посібник присвячений одному з найдраматичніших періодів в історії України, в її боротьбі за державність і незалежність. Автори не тільки висвітлюють основний перебіг подій, а й подають їх оцінку сучасниками, істориками річних шкіл та напрямів.
Нарис третій розповідає про Україну в боротьбі за збереження державної незалежності (1918-1921 рр.), зокрема, про злуку УНР та ЗУНР (С.214-219).
     У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорозьку Січ, славетну Києво-Могилянську академію. Україна виколисала велетнів сили і духу — таких, як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський... Цей перелік можна продовжити й іменами наших сучасників,героїв АТО, які примножують славу нашої Батьківщини. І сьогодні ми святкуємо річницю проголошення Соборності нашої держави.

...Народилась Україна Нова,

Небувала, чиста, як дитя,

Україна Зоряної Мови,

Україна Божого Буття!



   


























Немає коментарів:

Дописати коментар