четвер, 14 травня 2020 р.

Міжнародний день сім'ї


15 травня, вся країна відзначає Міжнародний день сім'ї – день наших з Вами родин.
   Сім´я, увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації. Весь світ знає, якою талановитою, працелюбною, духовно багатою є українська нація. Ці високі якості закладаються саме в сім´ї, де дитина отримує перші уроки любові до батька, матері, до своєї Батьківщини. У сім´ї вона набирається сил і натхнення, які допомагають їй впродовж всього життя долати життєві труднощі, досягати вершин і отримувати перемоги, адже саме родина є тією цеглинкою, з якої складається добробут та спокій у нашій державі. У щасливих сім'ях виростають щасливі люди, а щасливі люди читають книги.
   Створіть культуру читання вдома, щоб читання стало природною частиною вашого дня. 
Уявіть, що ви читаєте дитині книжку про морське дно. Звично, монотонно, стримано.
А тепер уявіть, що читаєте дитині книжку про морське дно, сидячи у надувному басейні та розклавши навколо себе морські мушлі. Після прочитання ви з малечею малюєте та вирізаєте морську зірку, корали та молюсків. А ввечері біля настільної лампи створюєте власний театр тіней із вирізаних морських жителів.
Зверніть увагу на комікси чи графічні романи
Для дітей – це дуже хороший спосіб зацікавити дитину, оскільки в цих книгах багато малюнків, і юні читачі можуть використовувати картинки, щоб краще ідентифікувати нові слова і зрозуміти історію.
Використовуйте інші форми читання
Не забувайте про електронні та аудіокниги. Для дітей це теж корисно, оскільки вони вивчають мову, букви і звуки.
Купуйте книги на тематику, яка цікава вашим дітям
"Якщо інтерес до теми вже є, у вашої дитини більше шансів всидіти у вас на колінах і читати разом", – каже спеціалістка з порушення мови Мег Рабі.
Ходіть у бібліотеки разом
І дозвольте дитині з  кваліфікованою допомогою бібліотекаря самостійно обрати книгу. 
Усе це – інтерактивні методи читання, за допомогою яких дитина краще засвоює прочитане, вчиться висловлювати власну думку та асоціювати героїв із власним життєвим досвідом.
(https://life.pravda.com.ua/)
«Коли ще звірі говорили» Івана Франка 
Що може бути краще за старі добрі українські казки – концентроване джерело народної мудрості! Саме народні казки стають найважливішими провідниками малюків у світ книжок. Вперше ми чуємо їх від батьків, у пам’яті залишаються окремі фрагменти й кольорові спалахи, потім дорослими відшукуємо на поличці давно забуту книжку і вже самі читаємо її своїм дітям – коло замикається.

«Енн із Зелених Дахів» Люсі-Мод Монтгомері
     Руде дівчисько Енн із товстелезними косами, великими зелено-сірими очима і обличчям, рясно всіяним ластовинням, належить до тих героїв, що назавжди залишаються в літературі завдяки своїй неповторній харизмі, щирості, доброті і внутрішній силі. Познайомившись із цією сиріткою, вам вже не захочеться її відпускати, не дочитавши серію до кінця, не переживши разом із вже дорослою Енн та її дітьми війну і втрати.
 Ця світла історія – найкращі ліки для тих дорослих, які загубили шлях до КАЗКИ. А ще джерело дитячої мудрості: «Очікування – це вже півнасолоди! Потім може нічого не статися, але ж ніхто не заважає уявляти, як воно буде, і радіти. Нічого не чекати – це гірше за розчарування».


Немає коментарів:

Дописати коментар