пʼятниця, 25 червня 2021 р.

 28 червня - День Конституції України


             Конституції незалежної України - 25 ! 28 червня 1996 року був прийнятий Основний Закон держави. Парламент України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняв Основний Закон України – Конституцію, яка стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної української держави як повноправної учасниці світового співтовариства.
                                                                  
    Конституція увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.  
  
      Перша Конституція в історії України датується 5 (16) квітня 1710 р., коли гетьман у вигнанні, перший лідер української політичної еміграції Пилип Орлик склав документ під назвою «Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького» в місті Бендери (нині це територія Республіки Молдова) з такою декларацією: «Україна по обидва боки Дніпра має бути на віки вічні вільної від чужого панування». Вона вважається також однією із перших конституцій у світі! І через сотні літ Україна стала незалежною державою зі своєю Конституцією.

     Ст.20 Конституції України
     Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

  Герб, прапор і гімн — це основні державні символи , котрі мають давню і цікаву історію. Заглибимося в неї… Патріотична онлайн-абетка : ми уявно переглянемо цікаві сторінки історії нашої країни. Згадаємо державні символи, відчуємо гордість за нашу Батьківщину, за народ наш, часточкою якого є ми з вами.

  Вітаємо Вас з державним святом – Днем Конституції України!  Хай мир і взаєморозуміння сприяють подальшій розбудові нашої державності, становленню достатку в кожній сім’ї.


Немає коментарів:

Дописати коментар