пʼятниця, 8 жовтня 2021 р.

9 жовтня - 135-річний ювілей Іванни Блажкевич 

      Іванна Омелянівна була українською патріоткою. Її завжди оточували кращі представники української інтелігенції, письменники, хоч сама мала родинне коріння серед польської шляхти.
  Народилася 9 жовтня 1886 року в с. Денисові Козівського району. Закінчила екстерном Львівську учительську семінарію 1920 р. Тривалий період працювала вчителькою і вихователькою дитячих садків у галицьких селах, вела активну громадську роботу серед жінок і молоді. 1938 року була важко пацифікована польськими шовіністами. У вересні 1939 року обиралась депутатом Народних Зборів Західної України. В 1941 — 43 рр. була директором с/г школи в с. Денисові.  Померла 2 березня 1977 року.   Про цю жінку ходили легенди і за її життя, і після нього. Вона залишила по собі цікаву літературну спадщину і світлу пам’ять серед галичан. А надто серед жителів села Денисова на Козівщині, де Іванна Блажкевич жила, творила, займалася громадською діяльністю. Творча діяльність та громадська робота Іванни Блажкевич отримали глибоку підтримку Ольги Кобилянської, Уляни Кравченко, Тимофія Бордуляка, з якими письменниця була в дружніх стосунках. Вона є автором популярних статей з питань літератури, етнографії, педагогіки.

  У Денисові створено музей-садибу Іванни Блажкевич. Восени 1988 року в Денисові споруджено їй пам'ятник роботи скульптора Івана Мулярчука. У 1993 році встановлено літературну премію імені Іванни Блажкевич, яка кожного року видається українським літераторам у її рідному селі на день народження письменниці. 

Відеопрезентація "Іванна Блажкевич : дорога віри і правди"




 

Немає коментарів:

Дописати коментар